Långfärdsskridskor

Det är få upplevelser som slår känslan av att ge sig ut på isen en krispig vinterdag med ryggsäcken packad med ostmackor och nybryggt kaffe!

Att välja långfärdsskridskor är dock inte helt lätt och vi hoppas att vi på sajten kan ge dig några goda råd på vägen! Och du, glöm inte isdubbar!

Skridskor vi rekommenderar:

 

De flesta skridskor som finns ute i handeln är av bra kvalitet, men nedan hittar du de som vi ändå tycker sticker ut i mängden. Oftast är det sortens bindning som avgör priset och detta gör att priset kan variera rätt kraftigt. Vanligtvis kostar de med rem- eller vajerbindningar minst medan de med snabb- eller utlösningsbindningar är mycket dyrare. Att tänka skonummer och addera fyra till åtta centimeter brukar vara ett bra sätt för att komma fram till lämplig skenlängd. Helst ska skenan sticka ut ett antal centimeter bakom själva hälen och helst ska bakändan vara avrundad så risken för att skada andra åkare minimeras. Du bör också överlåta själva slipandet till en fackman. Du tar dig lättare över ojämnheter i isen med en flack uppslipning framför glidytan. En lång nos kan ofta göra att skridskon blir svåråkt, främst i styrsnö och exempelvis vid åkning i motvind. Slutligen får du gärna bryna skenorna efter varje åktur.

Bindningar

I princip finns det två varianter idag på marknaden. Den traditionella varianten har en tå- och en häldel, vilka tillsammans ser till att skon fäster på skridskon. Den nyare kallas löshälsbindning och är fixerad vid tån och är identisk med den som ofta finns på turskidor.

Den senare varianten är oftast lättast att hantera. Det är lätt att klicka i och alla inställningar är förinställda. Största nackdelen är att du bara kan använda skorna som är tillverkade för bindningsmärket.

De traditionella är ställbara bakåt, framåt och i sidled. Vanligtvis placeras skenan mellan stortån och pektån framtill och med drygt 50 procent av hälens bredd utanför skenan baktill.

Långfärdsåkning är en mycket trevlig aktivitet som är både social och hjälper dig att hålla dig i trim, Det är inte alltför svårt att komma igång och inte helt oväntat är just långfärdsskridskor en av de viktigaste komponenterna.

långfärdsskridskor

Vad bör man mer tänka på när det gäller att ta sig ut på isen?

Säkerheten är oerhört central och det kanske viktigaste att ha med sig, bortsett från bra kläder, är bra säkerhetsutrustning som ett par riktigt bra dobbar.